İş

UAW, Daimler Kamyon ile yeni sözleşme imzaladı

United Auto Workers (UAW) sendikası, Daimler Kamyon ile önümüzdeki dört yıl içinde en az %25 genel ücret artışı sağlayan yeni bir iş sözleşmesini başarıyla onayladı. Cumartesi günü UAW üyeleri tarafından onaylanan bu anlaşma, geçtiğimiz sonbaharda Detroit Üçlüsü otomobil üreticilerine karşı kazanılan önemli sözleşmeler de dahil olmak üzere bir dizi işçi zaferinin ardından geldi.

UAW, özellikle birçoğu güney eyaletlerindeki Asya ve Avrupa şirketleri tarafından işletilen sendikasız ABD otomobil fabrikalarını hedef alarak, otomobil endüstrisindeki etkisini genişletme çabası içindeydi. Bu çabanın kayda değer bir zaferi, Volkswagen’in Chattanooga, Tennessee fabrikasındaki işçilerin kısa süre önce UAW’ye katılma kararı alması oldu. Sendikanın başkanı Shawn Fain, elektrikli araç operasyonlarının ve girişimlerinin sendikalaştırılmasının önemini vurgulayarak bu örgütlenme çabalarının ön saflarında yer aldı.

Sendikanın dikkati şimdi Alabama’daki Mercedes montaj fabrikasında yapılacak ve işçilerin 13 Mayıs ile 17 Mayıs tarihleri arasında UAW’ye katılıp katılmayacaklarına karar verecekleri oylamaya çevrilmiş durumda.

Geriye dönüp baktığımızda, UAW’nin Detroit Üçlüsü -Stellantis, Ford Motor ve General Motors- ile yaklaşık 150.000 ABD işçisini kapsayan sözleşmeler üzerinde aktif müzakereler yürüttüğünü görüyoruz. Sendika, iddialı sosyal yardım artışları talep etti ve hatta gerekirse greve gitme yetkisi verdi ve bu da geçen yıl Eylül ayında bir dizi greve yol açtı. Bu grevler, daha iyi sözleşmelerin güvence altına alınmasına yönelik daha geniş bir stratejinin parçasıydı ve sonuçta her üç otomobil üreticisi için de yeni anlaşmalarla sonuçlandı.

UAW’nin çabaları sendikasız otomobil fabrikalarının da tepkisine yol açtı. Sendikanın girişimlerinin ardından Toyota Motor, Honda Motor ve Hyundai Motor gibi şirketler ABD’deki işçileri için ücret artışları açıkladı. Ayrıca Japon otomobil üreticisi Subaru da Indiana’daki montaj fabrikasında ücretleri artırmayı taahhüt etti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Sendikanın sendikasız otomotiv sektörü işçilerini örgütleme kampanyası dirençle karşılaştı ve UAW’nin birkaç şirkete karşı haksız iş uygulaması suçlamasında bulunmasına yol açtı. Ancak UAW, Başkan Joe Biden ve otomobil üreticilerini sendikanın örgütlenme çabalarında tarafsız kalmaya çağıran bir grup ABD senatörü de dahil olmak üzere siyasi figürlerden de destek gördü.

UAW’nin örgütlenme çalışmaları, ABD’deki otomobil ve elektrikli araç bataryası işçilerinin sendikalaşma çabalarını desteklemek için iki yıl içinde 40 milyon dolar yatırım yapmayı planlayan önemli bir mali taahhütle destekleniyor.

UAW sendikasız fabrikalarda örgütlenme konusunda adımlar atmaya devam ederken, Alabama’nın Vance kentindeki Mercedes Benz fabrikasında yapılacak oylama, sendikanın güney otomotiv sektöründeki ivmesinin önemli bir göstergesi olacak.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu