Ekonomi

Depremden etkilenen illerde koyun, kümes hayvanları ve arı kovanlarının dağıtımı tamamlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde hayvanları telef olan yetiştiricilere ücretsiz hayvan dağıtımı çerçevesinde koyun, kümes hayvanı ve arı kovanı dağıtımları tamamlanırken, büyükbaş hayvan dağıtımına da 2019’da başlanacak. önümüzdeki günler.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde hayvansal üretimin devamlılığının sağlanması açısından telef olan hayvanların yerine bedelsiz ve özdeş hayvanların dağıtılmasının büyük değer taşıdığını belirtti. .

6 Şubat depreminden etkilenen Kahramanmaraş merkezli illerin ülke hayvancılığında önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Yumaklı, “Bakanlık olarak ilk andan itibaren tüm teşkilatımızla yaraların sarılması için çaba gösterdik. Bölgede kırsalı canlandırmak, üretimi canlandırmak için aralıksız çalışıyoruz. Bu bağlamda deprem felaketinde hayvanlar telef oldu. “Biz de yetiştiricilerimize destek vererek hayvansal üretimi daha da canlandırıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı kararname doğrultusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.

Bakan Yumaklı, depremden etkilenen illerde toplam 880 milyon TL bütçeli ücretsiz hayvan dağıtımıyla yetiştiricilerin yaralarını sarmaya devam ettiklerini belirtti. Yumaklı, Bakanlık Hayvancılık Genel Müdürlüğü iş birliğiyle bugüne kadar 11 ilde toplam 43 bin 317 koyun, 548 bin 842 kanatlı hayvan ve 26 bin 273 arı kovanı dağıttıklarını söyledi.

5 bin 804 büyükbaş hayvan dağılımı var

Bölgede besicilik faaliyetinde bulunan vatandaşların telef olan büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve arı kovanları, 12 Mart 2023 tarih ve 135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında bire bir tazmin ediliyor. Deprem bölgesindeki kırsal kesim ve hayvansal üretimin devamlılığının sağlanması.

Bu kapsamda, il/ilçe hasar tespit komisyonları tarafından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde çalışmalar yapılmış ve hayvana ait hayvan tespit çalışmaları yapılmıştır. dağıtım süreci 27 Mayıs 2023 tarihinde başladı. Bölgede küçükbaş hayvan, kümes hayvanı ve arı kovanı dağıtımları tamamlanırken, toplam 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımına da önümüzdeki günlerde başlanması planlanıyor.

Ölen hayvanın TÜRKVET’e kayıt ettirilmesi gerekiyor

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında çiftçilerin telef olan hayvanları, öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM işletmeleri tarafından sağlanan aynı cins hayvanlarla bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz olarak tazmin ediliyor.

Bunun için telef olan hayvanın TÜRKVET’e kayıtlı olması ve il/ilçe hasar tespit kurulları tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Depremden etkilenen çiftçilerin kayıp hayvan(lar)ı için ayrı bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Dağıtım, öncelikle gerekli barınma ve altyapıya sahip yetiştiricilere yönelik olarak Bakanlığa uygun yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılmaktadır.

Aynı destekten yararlanan yetiştiricilerin 2 yıl süreyle zorlayıcı sebepler dışında hayvanlarını satması, devretmesi veya başka amaçlarla kullanması mümkün değildir. Depremden etkilenen çiftçinin ölümü halinde hayvanlar mirasçılarına veriliyor. Aynı kurallar mirasçılar için de geçerlidir. – ANKARA

haber-tarakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu