Ekonomi

Aozora Bank ABD’deki emlak kredisi kaybından etkilendi, hisseleri düştü

Japonya’nın önde gelen finans kuruluşlarından Aozora Bank, ABD’deki ticari mülklerle ilgili değerli kredi zararı karşılıkları nedeniyle beklenmedik bir şekilde 15 yıl aradan sonra ilk yıllık net zararını raporlamaya hazırlanıyor. Bu duyuru hisse fiyatında keskin bir düşüşe yol açarak %20’nin üzerinde bir düşüşe neden oldu.

Bankanın 31 Mart’ta sona eren mali yıl için revize edilmiş net gelir varsayımı, daha önce beklenen 24 milyar yen net karın aksine, 28 milyar yen (190,5 milyon dolar) net zarar öngörüyor. Bu, Aozora Bank’ın 31 Mart 2009’da sona eren küresel mali krizin zirvesinden bu yana ilk yıllık net zararını işaret ediyor. Ayrıca banka, mali yılın geri kalanında temettü dağıtmama kararı aldı.

Aozora’nın mali sıkıntılarına katkıda bulunan faktörler arasında, ağırlıklı olarak yabancı tahvillerden oluşan menkul kıymetler portföyünde kayıplara yol açan artan ABD faiz oranları yer alıyor. Bankanın ABD’deki ofis kredileri portföyü de uzaktan çalışmaya geçişten olumsuz etkilendi. Aozora, bu ABD ofis kredileri için 32,4 milyar yen tutarında karşılık ayırdığını duyurdu.

IwaiCosmo Securities’in yatırım araştırma departmanı genel müdürü Shoichi Arisawa’ya göre bankanın açıklaması yatırımcıları tedirgin etti. Arisawa, Aozora hisselerinin bir zamanlar yüksek temettü getirisi nedeniyle tercih edildiğini kaydetti.

Eskiden Nippon Credit Bank olarak bilinen Aozora Bank, 1990’ların sonlarında Japonya’da yaşanan mali kriz sırasında aralıklı hükümet kontrolü döneminin ardından özel sermaye şirketi Cerberus tarafından satın alındığında bir dönüşüm geçirdi. Cerberus, 2006 yılında bankanın halka arzına öncülük etti ve bankanın ABD emlak piyasasına doğru genişlemesini destekleyerek yatırımını 2013 yılında tamamladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu