Ekonomi

“300 bin ton fındık ihraç etmeyi hedefliyoruz”

1 Eylül’de başlayan ihracat sezonunun 3 ayı geride bıraktığına işaret eden Dursun Oğuz Gürsoy, söz konusu dönemde 95 bin 878 ton fındık ihraç edilerek 538 milyon 695 bin 343 dolar döviz girdisi sağlandığını bildirdi. Almanya, Fransa, Rusya, Libya ve Slovakya’ya ihracatta artış olduğunu belirten Gürsoy, İtalya, Çin, Avusturya, Hollanda, Polonya, İsviçre, Belçika, İspanya, Kanada ve Brezilya’ya ihracatta düşüş olduğunu, bu ülkelerdeki ekonomik gelişmelerin düşüşe katkı sağladığını kaydetti. Özellikle yılbaşından sonra ihracatın hızlanmasını beklediklerini belirten Gürsoy, “İtalya, Çin, Polonya gibi ülkelerde ciddi fındık alıcıları var. Yeni yılda bu ülkelere ihracat hızlanabilir. Ocak ve Şubat aylarında talebin daha da artmasını bekliyoruz. Türk fındığının ihracatta kesin bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Gürsoy, Türkiye’nin artık 300 bin ton fındığı çok rahat satabileceğinin altını çizdi. bazı yıllarda bu rakamın üzerine çıkılabilmekte ve bu hem ülke hem de fındık ihracatçısı için çok değerli bir başarıdır.

Dursun Oğuz Gürsoy, Gürcistan ve İstanbul’un ortasında 725 bin hektarlık bir alanda fındık üretildiğini belirterek, bu çalışmanın özellikle Karadeniz Bölgesi ekonomisinde büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’den 120 ülkeye fındık ihracatı yapıldığına işaret eden Gürsoy, bu ihracatın değerli kısmını natürel ve kavrulmuş iç fındıkların oluşturduğunu ifade eden Gürsoy, işlenmiş püreler (kavrulmuş iç fındıklar ezilip püre haline getiriliyor), kıyma ve kabuklu fındıklardan oluşuyor. Türk fındığı ihracatını daha da artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğine işaret eden Gürsoy, şunları kaydetti: “Geleneksel pazarların dışında alternatif pazarlarda da tanıtım faaliyetleri ihracat rakamlarını artırmaya devam ediyor. Arkadaşlar bu ülkelerdeki fuarlara katılıyor” dedi.

“600 bin ton kabuklu fındık ihraç edecek kadar büyüğüz”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, gerek büyüklük gerekse döviz bazında alternatif pazarlarda ihracat adetlerinin daha da artmasıyla birlikte Avrupa’daki enerji krizinin yatıştığını söyledi. Türkiye fındık fiyatları üzerinde de etkili. Türkiye’nin değerli ihracat kalemlerinden biri olan fındığın Avrupa tarafından lüks tüketim sınıfına alınmasıyla beklenen ihracat hareketliliğinin sağlanamadığını belirten Gürsoy, “Yılbaşından sonra fındık fiyatlarının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin fındık sektörü artık ne kadar zor olursa olsun 600 bin ton kabuklu fındık ihraç edecek kadar büyük.

GİRESUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu