Sağlık

Sıcakta Güneşin Zararlarından Koruyun

Son günlerde sıcaklığın arttığı ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak bu dönemlerde çok daha değerli. Çocuk ve bebeklerin cildi güneşin zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır ve onları daha dikkatli korumak gerekir. Ülkemizin içinde bulunduğu iklim kuşağı ve etkileri her geçen gün artan küresel ısınma, ebeveynlerin çocuklarını güneşin zararlı etkilerinden nasıl koruyabilecekleri konusunda endişe duymalarına neden oluyor. Üzgün. Utkucan Uçkun, çocukların güneşin olumsuz etkilerinden nasıl korunmaları gerektiği konusunda bilgi verdi.

Cilt Kanserinin Orta Sebebinde Güneş Hasarı Var

Güneş iki tür ultraviyole (UV) ışın yayar. Bunların yaklaşık %95’ini oluşturan UVA ışınları cildin derinliklerine nüfuz ederek erken yaşlanmaya neden olur. Kalan %5’lik kısmı oluşturan UVB ışınları ise cildin en dış katmanlarını etkileyerek güneş yanıklarına neden olur. UV maruziyetinden kaynaklanan cilt hasarı, tehlikeli bir cilt kanseri türü olan ‘Melanom’un nedenidir. Melanom gelişiminde güneşe ne sıklıkla maruz kaldığımız ve hasarın ne kadar sürdüğü değerlidir. Cilt kanserleri daha önceleri ileri yaşlarda görülürken, günümüzde daha çok genç yaşlarda görülebilmektedir.

Bu Yöntemlerle Çocuklarınızı Sıcaktan ve Güneşten Koruyun

Çocuklarınızı sıcağın ve güneşin olumsuz etkilerinden korumak için bazı kolay ama değerli adımlar atabilirsiniz.

1. Gölgede kalın

Güneş ışınlarının en güçlü ve etkili olduğu dönem öğle vaktidir, bu nedenle 11:00-15:00 saatleri arasında gölgeli alanlarda kalmaya özen gösterin. Bebekleri daima gölgede tutun. Mümkün olduğunca gölgede bir şemsiye veya ağaç altında kalın.

2. Cildinizi giysilerle koruyun

Çocuklarınızı, bu sıcak havalarda ciltleri doğrudan güneş temasına en az maruz kalacak şekilde giydirin. Çocuklar uzun süre dışarıda kalacaksa, omuzlar güneş yanığı açısından en riskli bölgeler olduğundan straplez giysilerden kaçınılmalıdır. Bol, pamuklu ve hafif giysiler onları serin tutmaya yardımcı olur, ancak ışığa maruz kaldığında ışığı geçiren seyrek dokunmuş giysilerin güneş yanığına neden olabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bunun yerine kolay kuruyan özel güneş koruyuculu giysiler tercih edilebilir.

3. Şapka takın

Geniş kenarlı bir şapka güneşten daha fazla koruma sağlar. Balıkçı, kova veya cankurtaran tipi şapkalar uygun seçenekler olabilir. Geniş kenarlı, arkası ve yanları ekstra kumaşlı ve perçinli güneş korumalı şapkalar; yüz, boyun ve omuzları gölgeleyerek daha iyi bir savunma sağlayabilir.

4. Güneş gözlüğü kullanın

Güneş gözlüğü takmak hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneş gözlüklerinin CE veya UV 400 sertifikalı olduğundan emin olun, bunlar güneş gözlüklerinin uygun UV koruması sağladığını gösterir. Çevreleyen güneş gözlükleri, çerçevenin ortasındaki boşluklardan ve şakaklardan güneş ışığının girmesini engellediği için çocuklar için çok daha uygundur.

5. Güneş kremi sürün

UV hasarını azaltmak için güneş koruyucu uygulamak, sadık güneş banyosu için en değerli unsurdur. Güneş kremi şişelerinin üzerindeki farklı harfler, sayılar ve derecelendirmeler bu aşamada kafa karıştırıcı olabilir. 6 aydan küçük bebekler için güneş kremleri önerilmemektedir; bu küme doğrudan güneş ışığı temasından tamamen uzak tutulmalıdır.

Güneş Kremi Seçerken Bunları Dikkate Alın

Çocuklar güneş kremi seçerken tercihen SPF’si 50 veya daha yüksek olan ve geniş spektrumlu güneş koruması sağlayan güneş kremlerini tercih etmelidir. Bu, cildi hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyabileceğiniz anlamına gelir. Ambalaj üzerindeki SPF’nin yanı sıra artı işaretiyle (+) gösterilen ve en yüksek 5 artı işareti üzerinden derecelendirilen UVA koruma faktörüne (PA) de dikkat edilmelidir. Bu size güneş kreminin UVA ışınlarına karşı ne kadar iyi koruduğunun bir göstergesidir. Artı işaretlerinin sayısı ne kadar fazlaysa güneşte ne kadar süre yanmadan kalabileceğinizi gösterir.

haberkarabaglar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu