Ekonomi

Otomotiv Sektöründe Haksız Fiyatlandırma ve Stoklama ile Mücadelede Ceza Uygulamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılında otomotiv branşında haksız fiyat ve stoklama çalışmaları kapsamında üreticinin tavsiye ettiği satış fiyatının üzerinde bir fiyattan reklam yoluyla satış yapanlara toplam 118 milyon 799 bin 782 TL, toplamda 35 milyon 447 bin TL idari para cezası verildiğini açıkladı.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Otomotiv sektöründe sıfır ve ikinci el araç alım satımı ile piyasa bozucu faaliyetler ile haksız fiyat ve stokçuluk konusunda bakanlığımız birimleri hassasiyet ve kararlılıkla çalışmaya devam edecektir. Otomotiv piyasasında oluşturulmaya çalışılan arz-talep dengesizliğinde vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması bakanlığımızın nihai önceliğidir.”

14 YETKİLİ BAYİ CEZASI Bakan Bolat’ın paylaştığı infografike göre; İkinci El Motorlu Taşıtların Ticaretine Dair Yönetmelik’in 6 ay 6 bin kilometre yönetmeliği gereğince 51 milyon 920 bin 782 TL idari para cezası verildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte yeni araçlara ulaşımı zorlaştıracak harekette bulunan 14 yetkili satıcıya toplam 66 milyon 879 bin TL idari para cezası verildi. Ayrıca bu bayilerden 9’unun yetki belgeleri iptal edildi. Böylece 2023 yılında, haksız fiyat ve stoklama çabaları kapsamında bakanlık müfettişleri ve il müdürlüğü çalışanları tarafından yapılan kontroller sonucunda otomotiv dairesine 118 milyon 799 bin 782 TL idari para cezası verildi. Bu kısıtlamaya aykırı ilan verenlere 35 milyon 447 bin TL idari para cezası verildi. 6 Temmuz’da yayınlanan ve 15 Temmuz’da yürürlüğe giren ilan kısıtlaması yönetmeliği öncesinde bu yönetmeliğe aykırı ilan sayısı 8 Temmuz’da 20 bin 985 iken 15 Temmuz’da 7 bin 483’e düştü. 24 Temmuz’da ise 3 bin 217’ye düştü.

haber-altinekin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu