Haber

Etiyopya tartışmalı bölgeler için referandum yapacak

Etiyopya hükümeti, Amhara ve Tigray eyaletleri arasındaki ihtilaflı bölgeler için referandum yapılacağını duyurdu.

Addis Ababa hükümeti, Tigray’deki isyan hareketini sona erdirmek amacıyla imzalanan barış anlaşmasının yıl dönümünde, Tigray ile Amhara eyaletleri arasında daha önce birçok kez çatışmaya neden olan bölgelerin statüsüne ilişkin referandum yapılacağını duyurdu.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Tigray’deki iç çatışma nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin evlerine döneceği ve bu kişilerin güvenliğinin federal ordu tarafından sağlanacağı belirtildi.

Referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin bilgiye yer verilmeyen açıklamada, hükümetin barışı ve karşılıklı güveni tesis etmek amacıyla Tigray’ın başkenti Mekelle’ye büyük çaplı asker konuşlandırmadığı da vurgulandı.

Amhara güçleri, Tigray’deki çatışmalar sırasında Sudan sınırındaki tartışmalı bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmeye başladı. Amhara yönetimi, Tigray eyaletinin Sudan sınırına yakın bölgelerinin 1990’lı yıllarda zorla kendilerinden alındığını ileri sürüyor.

Öte yandan Tigray’deki isyana karşı hükümete destek veren “Fano” adlı Amhara milisleri, silahsızlanmak istemediği için aylardır eyaletteki ordu güçleriyle çatışıyor.

Hükümetin eski ortaklarından Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile ordu arasında 2020 yılında çıkan çatışmalar, Kasım 2022’de barış anlaşmasıyla sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu