Haber

DSÖ: ‘Güvenli bölge’ önerisi felaketin reçetesidir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, New York’taki BM Genel Kurulu merkezinde düzenlenen Gazze’deki insani durum konulu oturumda konuştu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında bu hafta ölü ve yaralılarla ilgili DSÖ’nün güncelleme alamadığını hatırlatan Ghebreyesus, “Gazze halkının sağlık ihtiyaçlarının her geçen gün arttığı ve sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu açık. ” söz konusu.

Gazze’de sadece 10 hastanenin faaliyet gösterdiğini ve sadece 1400 hasta yatağının bulunduğunu belirten Ghebreyesus, tedavisine ara verilen 2 binden fazla kanser hastası, 1000 böbrek hastası, 50 bin kalp ve damar hastası ve 60 bin diyabet hastasının risk altında olduğunu vurguladı.

“Dehşeti anlatacak kelime yok”

Ghebreyesus, her gün yaklaşık 200 kadının “akla gelebilecek en kötü koşullarda” doğum yaptığını belirterek, “Dehşeti anlatacak kelime yok.” dedi.

Bu hafta Gazze’ye giren az miktardaki akaryakıtın tükendiğini belirten Ghebreyesus, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze’deki çatışmanın derhal ve uzun süreli olarak durdurulması yönünde aldığı kararı memnuniyetle karşılayarak, tüm taraflara bu anlaşmaya uyma çağrısında bulundu. hemen karar verin.

Ghebreyesus, sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların da durması gerektiğini söyledi.

Ghebreyesus, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki El Mawasi’de sözde “güvenli bölge” kurma önerisini “felaketin reçetesi” olarak nitelendirerek, çok küçük bir alanda, sınırlı altyapıyla bu kadar çok insanı doldurmaya çalışmanın ne kadar zorlayıcı olduğuna dikkat çekti. ve hizmetler sağlık risklerini ciddi şekilde artıracaktır. çekti.

“İsrail’in etkisinin boyutu giderek adaletsiz görünüyor.”

Ghebreyesus, güvenlik ve diğer temel ihtiyaçlar karşılanmadıkça ve uygulamayı denetleyecek bir mekanizma oluşturulmadıkça, DSÖ’nün geniş bir anlaşma olmadan Gazze’de sözde “güvenli bölge” oluşturulmasına katılmayacağını vurguladı.

Yüzde 70’i kadın ve çocuk en az 11 bin 500 Gazzeli’nin öldürüldüğünü, 1,7 milyon kişinin yerinden edildiğini ve Gazze’deki hastanelerin üçte ikisinin devre dışı bırakıldığını hatırlatan Ghebreyesus, “İsrail’in tepkisinin boyutu giderek adaletsiz görünüyor.” dedi.

Ghebreyesus, bu krizin Avrupa Birliği (AB) için de bir sınav olduğunu belirterek, “Eğer BM üyesi ülkeler olarak bu kanı durduramayacaksanız veya durduramayacaksanız o zaman şunu sormamız gerekiyor: BM ne içindir?” söz konusu.

Gazze’de yaşananların BM ve insanlık için bir kriz olduğunu kaydeden Ghebreyesus, konuşma yapmanın yeterli olmadığını, önlem alınması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu