Haber

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nijer’de cuntayla görüştü

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer’de askeri darbe sonrası iktidara gelen cunta yönetiminin üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeye Genelkurmay Başkanı Moussa Salao Barmou ile darbe yönetiminden 3 üst düzey yöneticinin katıldığı belirtildi. Üst düzey bir ABD diplomatı olan Nuland, gazetecilere toplantının “çok açık ve bazen oldukça zor” geçtiğini söyledi. Görüşmede ilerleme kaydetmenin kolay olmadığını söyleyen Nuland, “Cunta yönetiminin nasıl ilerlemek istediği konusunda çok sabit bir fikri olduğunu ve bunun Nijer Anayasası ile bağdaşmadığını” vurguladı.

Wagner uyarısı

Görüşmede Nijer’in Rusya’nın paralı bir grup olan Wagner’den yardım istediği iddiaları konusunda Nijer’i uyardığını söyleyen Nuland, “Burada bu eyleme başvuranlar, Wagner’in savaşa davet edilmesi halinde egemenliklerine yönelik risklerin çok iyi farkındadırlar.” ülke.”

“Umarım diplomasi kapısını açık bırakırlar” diyen Nuland, demokratik düzenin sağlanmaması halinde darbe yönetiminin ABD ile ilişkilerde yaşayabileceği zorluklara işaret ederek, ülkesinin Nijer’e yaptığı yardımı askıya aldığını hatırlattı.

Nuland, tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum ve darbe yönetiminin lideri General Abdourahamane Tiani ile görüşmediğini belirtti.

Nijer’deki askeri darbe yönetiminin bir temsilcisi dün akşam televizyonda okuduğu bir açıklamayla ekonomist Ali Mahaman Lamine Zeime’nin ülkenin yeni Başbakanı ilan edildiğini duyurdu. Lamine Zeime, 2010 yılında darbeyle görevden alınan eski Cumhurbaşkanı Mamadou Tandja’nın kabinesinde uzun yıllar Ekonomi ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Nijer medyasında yer alan habere göre en son ekonomist olarak çalışıyordu. Çad’daki Afrika Bankası’nda.


Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu 26 Temmuz’da iktidarı ele geçirdiFotoğraf: Mahamadou Hamidou/REUTERS

Ne oldu?

Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu 26 Temmuz’da yönetimi ele geçirerek demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u gözaltına aldı. Ulusal Vatanı Koruma Konseyi olarak adlandırılan askeri cuntanın başı General Abdourahamane Tiani ülkenin yeni lideri olurken, darbeciler anayasal kurumları lağvetti.

Batı Afrika Ekonomik Birliği (ECOWAS), askeri cuntaya bir ültimatom vererek, Başkan Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve göreve dönmesi, aksi takdirde askeri müdahaleye hazır olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. ECOWAS’ın cuntaya verdiği süre Pazar günü sona erdi. Batı Afrika ülkeleri, Nijer’deki durumu görüşmek üzere Perşembe günü bir araya gelecek.

dpa, AFP / HT,EC

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu