Haber

AB Komisyonu’ndan Türkiye raporu: Kuvvetler ayrılığı ihlal ediliyor

Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu Lideri Ursula von der Leyen ve AB’nin Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, tam üyelik sürecindeki 10 ülkeye ilişkin genişleme raporlarının yayınlanması münasebetiyle Belçika’nın başkenti Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. AB ile müzakerelerde adayız ve aday olmak istiyoruz. .

Euronews’in haberine göre, AB Komisyonu’nun Türkiye raporunda demokratikleşme alanında gerilemenin devam ettiği belirtildi. Raporda, başta başkanlık sistemi olmak üzere yapısal sorunların devam ettiği uyarısı yapıldı.

‘DEVLETE HAKSIZ BİR AVANTAJ SAĞLANIYOR’

Demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksikliklerin olduğu uyarısında bulunulan raporda, mayıs ayında yapılan son seçimlere atıfla ‘medyada tek taraflı haber verilmesi ve adayların eşit kurallara uymaması’ dikkat çekti. Hükümete ‘haksız avantaj’ sağlıyor.

Raporda ayrıca Anayasa’ya göre yetkilerin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde merkezileştirildiği ve yürütme, yasama ve yargı arasında sağlıklı ve etkin bir kuvvetler ayrılığının sağlanamadığı yönünde eleştirilere yer verilmiş, yürütme organının demokratik açıdan hesap verebilir hale geldiği tespit edilmiştir. Denge ve kontrol mekanizmasının etkin olmaması nedeniyle ancak seçim yoluyla gerçekleşebilir.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ÖNERİLERİ HALA DİKKATE ALINMIYOR’

Raporda, ‘muhalefet partileri ve milletvekilleri tek tek hedef alınarak siyasi çoğulculuğun baltalanmaya devam ettiği’ değerlendirilerek, ‘hükümetin muhalefet partilerine üye belediye başkanları üzerindeki baskısının yerel demokrasiyi zayıflattığı’ uyarısında bulunuldu. Raporda, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun başkanlık sistemine ilişkin tavsiyelerinin hâlâ dikkate alınmadığı belirtildi.

Raporda, hükümetin terörle mücadele konusunda yasal hak ve sorumluluğa sahip olduğu, bunun hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler ilkelerine tam uyum içinde yapılması ve terörle mücadele tedbirlerinin orantılı olması gerektiği belirtildi. .

‘YARGI BAĞIMSIZLIĞI ALANINDA CİDDİ GERİLEME DEVAM EDİYOR’

Raporda, sivil toplum konularında önemli bir gerilemenin devam ettiği belirtilerek şöyle denildi: “Sivil toplum kuruluşları giderek artan baskılarla ve faaliyet alanlarının daralmasıyla karşı karşıya kaldı; “Bu durum ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin kısıtlanmasına yol açtı.”

Raporda, yargı bağımsızlığında ciddi bir gerilemenin devam ettiği ve son yıllarda çok sayıda yargı reformu paketine rağmen yargı sistemindeki yapısal eksikliklerin giderilemediği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı kararlarının iptal edilmesinden endişe edildiği eleştirisi yapıldı. (AİHS) uygulanmamaya devam ediyor.

Raporda ayrıca yürütmenin hakim ve savcılar üzerindeki aşırı etki ve baskısının ortadan kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmediği ve bu durumun yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve kalitesini olumsuz etkilediği belirtildi.

‘YOLSUZLUKLA MÜCADELE İÇİN ETKİLİ ÖNLEMLER ALINMADI’

Raporda, Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye yönelik alınan tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekilerek, yasal çerçeve ve kurumsal yapının sınırlılıkları nedeniyle yolsuzluk vakalarının soruşturma ve kovuşturma aşamalarının oldukça hassas olduğu belirtildi. Raporda, kamu kurumlarının hesap verebilirliğinin ve şeffaflığının artırılması gerektiği belirtilerek, yolsuzlukla mücadele stratejisi ve eylem planının olmayışının, yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadele etme iradesinin bulunmadığını gösterdiği görüşü dile getirildi.

Raporda, Avrupa Yolsuzluğa Karşı Devletler Kümesi’nin (GRECO) tavsiyelerinin uygulanmadığı ve yolsuzluğun genel olarak sorun olmaya devam ettiği belirtildi. (DIŞ HABER)

haber-artuklu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu